A fűtőtestek hatékonyságának növelése

A fűtőtestek hatékonyságának a legeredményesebb, de sajnos legdrágább módja az épület megfelelő hőszigetelése, amelyben kulcsszerepet vállalnak a jól szigetelő nyílászárók, emellett nagy befolyással bírnak a fűtőtestek maguk. Az ezeken való változtatás némileg nagyobb anyagi vonzattal bír, de cikkünkben található néhány egyszerű megoldás, amelyekkel javíthatunk a hőérzetünkön, illetve megkönnyíthetjük pénztárcánk dolgát.

Redőnyök és függönyök                                                        

Egyszerű, ám mégis hatékony módszer, hogy már kora este leengedjük a redőnyöket, vagy behúzzuk a függönyöket. Utóbbiak is elláthatnak nem csak dekorációs célt, hanem csökkenthetik a hidegérzetet, és segíthetnek a huzat távol tartásában, emellett egy plusz hőszigetelő funkciót látnak el a lakás legkényesebb pontjainál, a nyílászáróknál.

Függöny - az otthon dísze

Függöny – az otthon dísze. Forrás: cdn.freshome.com

Amikor azonban süt a nap, akkor húzzunk fel minden redőnyt, és a sötétítőket is húzzuk félre, hogy minél több napfény juthasson be otthonunka, és ezáltal jobban át tudjon melegedni. A téli napsütéses időszakok kincset érnek, teljesen benapozva akár 5-7% fűtőenergia-megtakarítás érhető el naponta.

Mutatós és praktikus: az ablakpárna

Az ablakpárna segíthet a kevésbé jól záró nyílászárók esetében. Az üzletekben számos formájú, méretű darabbal találkozhatunk különböző árfekvésben. Előnye, hogy az ablak alatti réseket jól ki lehet tölteni vele, így a hideg távol tartható. 

Ablakpárna

Ablakpárna. Forrás: m.cdn.blog.hu

Készítsük el mi magunk!

Nagyon egyszerűen házilag is elkészíthetjük, nem igényel különösebb kézügyességet, és akár kézzel is megvarrható. Szükségünk lesz egy nagyobb, méretben passzoló, puha és rugalmas anyagra, amelyet kitömhetünk szivacstörmelékkel vagy polisztirol gyöngyökkel. Ajánlatos hengerformát varrni, amelyet nem szabad teljesen keményre kitömni, mert így jobban ki tudja tölteni a réseket.

Ablakpárna

Ablakpárna funkcionálása. Forrás: otletmozaik.hu

Az ablakpárna funkcióját töltheti be néhány régebbi törölköző is. Ezeket méretre vágva, majd az ablak réseibe betömködve hasonlóan jó eredményt érhetünk el. A törölköző abból a szempontból is praktikus lehet, hogy a kinti hideg időben az ablakon lecsapódó párából keletkező vizet is fel tudja szívni, így elkerülhető a penészesedés. Mivel mosható, így könnyen tisztán lehet tartani, és könnyen ki lehet cserélni.

A fűtőtest elhelyezése

Fontos, hogy a hőáramlás jól biztosított legyen a helyiségben, ennek kulcspontja a fűtőtest megfelelő helyre való telepítése. A radiátorokat általában ablakok alatt szokták elhelyezni, mivel így kompenzálni tudják a beszökő hideg levegőt. Lényeges, hogy a fűtőtestet a megfelelő hőáramlás érdekében ne takarjuk el, illetve ne fedjük le és lehetőség szerint ne tegyünk elé bútorokat.

A fűtőtest helyes felszerelése.

A fűtőtest helyes felszerelése. Forrás: vgfszaklap.hu

A fűtőtest helytelen felszerelése.

A fűtőtest helytelen felszerelése. Forrás: vgfszaklap.hu

A fűtőtest tisztítása

Nagyon fontos szerepe van a radiátor tisztán tartásának: rendszeresen töröljük le a felületét nedves ruhával, mert a rárakódott por csökkenti a hőátadást, ráadásul különböző szagok okozójává válhat. Mérsékelhetőek az allergiás tünetek is, hiszen a radiátor működése miatt nem kering a még több por a levegőben.

A fűtőtest hőleadását meggátolja a benne kialakult légpárna. Levegősödésre gyanakodhatunk, ha a vizet csobogni halljuk a radiátorban, vagy nem egyenletesen melegszik fel a felülete. Ezt jobb minél hamarabb orvosolni, akár mi magunk is megtehetjük: a legtöbb fűtőtesten található egy kis szelep, amelynek segítségével ki lehet engedni a levegőt. Ha ez nincsen, akkor a hollandi anya kismértékű kicsavarásával is megoldhatjuk a problémát.

Levegő kiengedése a radiátorból.

Levegő kiengedése a radiátorból. Forrás: gazor.hu

Amennyiben tetszett cikkünk, like-olja a Facebook oldalunkat, hogy mindig értesüljön az újdonságokról. Ha vannak jól bevált módszerei vagy tapasztalatai, ossza meg velünk hozzászólásban!

Vélemény, hozzászólás?