A megbízási szerződések típusai – #2 KérdezeKedd

Sokan nincsenek tisztában a megbízási szerződések típusaival, és hogy ezek miket kell, hogy tartalmazzanak. Az ingatlanközvetítők a szerződéskötés előtt szívesen segítenek értelmezni, eligazodni a szerződésben foglaltakon, de néhány, a magyar piacra érvényes általánosságot nem árt tudni. A megbízási szerződésbe  mindent pontosan belefoglalnak a felek, hogy a későbbiekben ne képezhesse vita tárgyát.

Forrás: blog.logmycalls.com

Forrás: blog.logmycalls.com

A megbízási szerződés típusai

Elsőként fontos tisztázni, hogy háromféle szerzősdéstípus létezik:

Általános megbízás: az ingatlant a tulajdonos és több ingatlaniroda is hirdetheti.
Félkizárólagos megbízás: az ingatlant a tulajdonos és a a választott ingatlaniroda hirdetheti.
Kizárólagos megbízás: kizárólag a választott ingatlaniroda hirdetheti az ingatlant.

A díjszabás mértéke

Fontos tudni, hogy az ingatlanközvetítők zöme úgynevezett sikerdíjra dolgozik. Ez azt jelenti, hogy csak abban az esetben tartozik a megbízó az ingatlaniroda felé elszámolással, ha nekik sikerül értékesíteni vagy bérbe adni az ingatlant. Az ingatlanirodák a megbízási díj átvételére az érvényes vételi ajánlat esetén jogosultak.

A díjszabás mértéke az értékesítési megbízás típusától függően változik: az általános megbízás esetében a legmagasabb, kizárólagos esetében a legkisebb. A magyar piacon a díj számítási alapja az irányár vagy a tényleges eladási ár 2-6%-a, de minimum 150 ezer forint, amely a megbízó számára kerül kiszámlázásra. Ezek az összegek nettó árak, ehhez még hozzá kell számolni – jelen törvények szerint – 27% áfát.

A megbízási szerződés tartalma

A szerződésben rögzítik:

– a szerződő felek adatait,
– az ingatlan adatait,
– az Általános Szerződési Feltételeket,
– az eladási árat,
– az értékesítés típusát,
– a jutalék összegét,
– a megbízás időtartamát,
– a szerződés létrejöttének dátumát,
– és mindezt aláírásukkal hitelesítik a felek.

 Amennyiben tetszett cikkünk, like-olja a Facebook oldalunkat, hogy mindig értesüljön a legújabb hírekről. Ossza meg velünk hozzászólásban  véleményét és tapasztalatait! Rovatunkba várjuk az Ön kérdését is a kerdes@kaas.hu e-mail címre.

Vélemény, hozzászólás?