A Pályaválasztási vásáron jártunk

Interjú Balázs Gittával – a Munkaügyi Központ Szolgáltatási osztályvezetőjével

Október 17-19. között a Csongrád Megyei Munkaügyi Központ által került megrendezésre a Pályaválasztási vásár, amely elsősorban a hetedik és nyolcadik osztályos diákok számára kívánt útmutatást adni. A rendezvény az első két napon az IH Rendezvényközpontban, a harmadik napon az Agórában volt elérhető minden érdeklődő számára. Az épületben nyüzsgő fiatalok pedagógusaikkal és szüleikkel együtt fedezhették fel a kiállító, többségben középiskola standját, szemlélhették a szakmai bemutatókat, előadásokat hallgathattak meg, illetve személyiségi teszteket tölthettek ki.

Középpontban a gyerekek

Középpontban a gyerekek

A KAAS Ingatlangalériával a munkáltatói szektort képviseltük az eseményen, ahol rengeteg fiatallal beszélgettünk a terveikről, álmaikról. Ebben részt venni pedig fantasztikus dolog, hiszen sorsok alakulása múlik ezeken a döntéseken. A rendezvényen Balázs Gittával, a Munkaügyi Központ Szolgáltatási osztályvezetőjével beszélgettem a témáról.

Standunk

Standunk

– Tizennegyedik alkalommal tartják meg ezt a rendezvényt. Minek köszönhető ez a hatalmas népszerűség?

Az iskolák már tudatosan készülnek minden évben, hogy bemutathassák magukat a standjuk által, illetve a szakmaszigeti programok segítségével. Nagy gondot fordítanak arra, hogy minél több diákot megszólítsanak, olyan plusz információkat adjanak nekik, amivel vonzóvá tehetik számukra az adott iskolát.

A mi feladatunk, hogy kiértesítsük a megyében az összes középfokú oktatási intézményt, illetve meghívunk felsőfokú intézményeket és munkáltatókat is. Utóbbi célja, hogy aki egy adott szakma iránt érdeklődik, annak legyen lehetősége elbeszélgetni az abban jártas szakemberekkel.

Idén – az eddigiekkel ellentétben – három napos a rendezvény azért, hogy mindenki számára lehetőséget biztosítsunk az információk megszerzéséhez. Ezen kívül nagyon fontos, hogy mind a pedagógusok, mind a szülők számára is kínáljunk programokat, hiszen az ő támogatásuk számít leginkább a gyermekeknek.

– Mióta vesz részt ennek a rendezvénynek a szervezésében, lebonyolításában?

– 1991 óta dolgozom a munkaügyi központban, de igazán aktívan ebben 4-5 éve veszek részt. Ez egy hatalmas csapatmunka, a siker érdekében pedig nagy összefogásra van szükség.

Balázs Gitta

Balázs Gitta

A résztvevők száma a kiállítói oldalról igen jelentős. Ön hogyan látja, mennyire tudják ezt kihasználni, hogyan élnek a lehetőséggel?

A rendezvénykoncepciója azért nagyon szimpatikus, mert több oldalról közelíti meg a pályaválasztás kérdését. Az iskolák zöme többnyire küld diákokat is az intézményükből, ami a kommunikáció hatékonyságát segíti. Egy fiatal könnyebben fordul egy másik fiatalhoz kérdéseivel, mint egy felnőtthöz. A kommunikáció sokkal kötetlenebb és közvetlenebb tud lenni, mintha egy előadó menne el egy iskolába.

A jó választás alappillére az önismeret megléte, hogyan tudnak ebben támogatást nyújtani?

– A kérdőíves „standunk” nyújt ebben segítséget, ahol érdeklődési körükről és képességeikről kaphatnak egy átfogó képet. Sok időt kell fordítani arra, hogy meg tudják válaszolni a kérdést: ki vagyok én. Ha az érdeklődési körrel és az egyéni képességekkel összeegyeztethetőek a szakmai elvárások, akkor tud valaki sikeres lenni. Azonban ennek kiderítése folyamatos energiaráfordítást követel, hiszen az információk összegyűjtése, a tájékozódás rengeteg időt vesz igénybe. Az sem baj, ha egy dolgot többször megnéznek, elemeznek, mert így annál közelebb kerülnek a megoldáshoz.

A szülők és pedagógusok az elsők, akikhez fordulnak ezekkel a kérdésekkel a tanulók. Fontos, hogy ők is tájékozottak legyenek.

– Igen, ez a rendezvény jó lehetőség az ő számukra is. A standoknál jól felkészültek még a diákok is, ezért arra szeretnék mindenkit ösztönözni, hogy merjenek kérdezni. Itt első kézből kaphatnak meg minden információt.

A szülők milyen visszajelzésekkel élnek?

– Tavaly négy óra után már családok is érkeztek, aminek mi nagyon örültünk. A munka miatt sajnos ezt kicsit nehezebb megoldani. Idén a szombati nappal szeretnénk kifejezetten nekik biztosítani a lehetőséget a személyes jelenlétre. Célunk, hogy évről-évre egyre többen lennének itt, ezáltal szépen lassan beépüljön a családok tudatába ugyanúgy, ahogyan a korábbi évek során az iskolákéba történt.

A gyerekek a szülőhöz fordulnak a legtöbbször, tőlük várják a támogatást. Fontos, hogy milyen visszajelzéseket adnak. Nekik is rá kell szánni az időt arra, hogy fejlesszék magukat és tájékozódjanak. Hiszen így tudnak a legtöbbet segíteni a választásban.

Hogyan segíthetnek a pedagógusok a diákoknak?

Azt gondolom, hogy nincsen könnyű dolguk. Hiszen miért is kellene tisztában lenniük minden egyes szakmával? De ha hozzájuk fordulnak kérdéssel a diákjaik, akkor fontos, hogy legalább azt meg tudják nekik mondani, hogy hol találnak választ a kérdéseikre. Ezen kívül mondják el nekik, hogy egy-egy tantárgy miért szükséges, vagy egy adott tananyagot mihez használnak fel a gyakorlatban. Például jó matematikai ismeretekre ugyanúgy szüksége van egy burkolónak, mint egy közgazdásznak, hiszen a burkolóanyag pontos mennyiségét ki kell tudni számolni a vásárlás előtt.

Most, hogy egész nap a gyerekekkel vannak az iskolában, a pedagógusoknak még inkább fel kell készülniük ilyen kérdésekre, sőt kezdeményezhetnének is erről beszélgetéseket, már akár ötödik osztálytól kezdve. A feladat nagy, de sok múlhat rajtuk.

-A jelen körülmények között milyen tanácsot adna a gyerekeknek a pályaválasztással kapcsolatban?

Járjanak nyitott szemmel, próbálják ki magukat mindenben, ami egy kicsit is érdekli őket. Merjenek sokat kérdezni, ne féljenek tőle, hiszen mindenkinek el kellett kezdenie valahol. Gondolkodjanak, és ne essenek kétségbe, ha nem születik meg azonnal a döntés, vagy később változtatni kell rajta.

A Nemzeti Pályaorientációs Portál ajánlott minden szülőnek, pedagógusnak és diáknak, hiszen segíti őket a friss információkhoz való hozzájutásban.

Vélemény, hozzászólás?