A szén-monoxid riasztó készülékek helyes elhelyezése

Ha már pénzt áldoztunk egy jó készülék megvásárlására, akkor érdemes a megfelelő helyet is megtalálni hozzá. Rossz döntés a szekrénybe, vagy a szekrény és a fal közé tenni, illetve bárhová, ahol bútor vagy függöny takarja ez a készüléket, mivel így a levegő nehezebben tud a készülékhez jutni.

Nem szabad közvetlenül a sütő vagy a gáztűzhely közelébe helyezni. Az ajtók és az ablakok közvetlensége is kizáró ok, hiszen itt bármikor érheti a riasztót huzat vagy hirtelen légmozgás. A nagyon párás, nedves környezet is befolyásolhatja a készülék működését, ezért okozhat problémát, ha a fürdőszobába kerül felszerelésre.

Konyha

Forrás: hgtv.sndimg.com

Melyik helyiségbe tegyem?

Turbós és ventilátoros gáztüzelő készülékek mellé nem szükséges szén-monoxid érzékelőt vásárolni.

A nyílt égésterű gázkazánok esetében azonban nagyon fontos, mivel az oxigént a lakás levegőjéből vonják el, majd az égéstermék ideális esetben a kéményen keresztül távozik. Ilyenkor jelzőberendezést elegendő abba a helyiségbe telepíteni, ahol a berendezés található.

Cirkófűtéses lakásnál abba a helyiségbe kell tenni a CO-érzékelőt, ahová a cirkó került.

Kandalló

Forrás: mendotahearth.com

A kandallós, egyedi fűtéses, többkéményes konvektoros lakás összes helyiségébe ajánlott riasztót telepíteni, vagy legalább azokba a helyiségekbe, ahol a legtöbbet tartózkodnak, ide a 150-160 cm-es telepítési magasság ajánlott, a hálószobába 50-60 cm.

Hol működik a legideálisabban?

Elsődlegesen mindenképpen a készülék használati utasításában leírtakat kell alkalmazni. Azonban van néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni,  a szakértő tanácsai mellett is.

A CO gáz melegen könnyebb, mint a levegő, így felfelé száll. Ezért tanítják azt, hogy a pincékben, ahol must erjed, vigyen magával a belépő egy feje fölé tartott, égő gyertyát. Ha a gyertya lángja elalszik, akkor nincs elég oxigén az égéshez, vagyis sok szén-monoxid van a pincében, és nagyon gyorsan el kell hagyni a helyiséget.

Pince

Forrás: weimax.com

A tüzelőberendezéstől 1-3 méter távolságra, a falra vagy a mennyezetre ajánlott tenni a készüléket. Ha a mennyezetre való telepítés mellett döntünk, akkor minden faltól hagyjunk legalább 30 cm távolságot. Ferde mennyezet esetén a magasabb oldalra kell felhelyezni.

Ha a falra szeretnénk tenni az érzékelőt, akkor az ablakoktól és ajtóktól legyen magasabban, a mennyezettől pedig számoljunk legalább 15 cm-t.

Források:

http://www.coriaszto.hu/

http://hvg.hu/ingatlan/20080910_gyilkos_szenmonoxid

http://www.szenmonoxiderzekelo.hu

Vélemény, hozzászólás?