A szén-monoxid riasztókról

Azzal a mondással talán mindenki tisztában van, hogy a megelőzés a legjobb védekezés, igaz ez a szén-monoxid-mérgezéssel kapcsolatban is. Amikor azonban az ember rászánja magát, hogy szén-monoxid érzékelő készüléket vásároljon, hamarosan ráébred, hogy hatalmas a kínálat. Akkumulátoros vagy elemes, olcsóbb vagy drágább, de vajon melyik a jó?

zén-monoxid-érzékelő felszerelése

A szén-monoxid-érzékelő felszerelése. Forrás: deandraper.hu

Milyet érdemes vásárolni?

Elsőként a készüléket és a csomagolását érdemes áttanulmányozni, ahol fel kell tüntetni, hogy megfelel az EN50291:2001 szabványnak, és a CE-jelölést. Utóbbi azért fontos, mert Európában kizárólag azok a készülékek forgalmazhatóak, amelyek el vannak látva ilyen minősítéssel.

Léteznek elemes, akkumulátoros és árammal működő készülékek is. Itt a legfontosabb szempont, hogy ha a fűtőkészülékhez nem szükséges áram, akkor semmiképpen se válasszunk árammal működő szén-monoxid-érzékelőt.

Élettartam és karbantartás

A készülékek élettartama változó, általában 3 és 7 év között mozog, de a gyártók előre meghatározzák, és fel is tüntetik a csomagoláson vagy a használati útmutatóban. Ha ez az idő letelik, akkor le kell cserélni az érzékelőt, mert utána nem garantált az biztonságos működés.

Távozó égéstermék

Forrás: origo.hu

Mivel a gyártáskor előre bekalibrálják a riasztókat, ezért különösebb karbantartást nem igényelnek, rendszeres tisztántartást annál inkább. Rendszeresen ellenőrizni kell, hogy a szellőző nyílásokat nem tömíti-e el valamilyen szennyeződés, például por.

A készülékek nagy többségén lehetőség van tesztet végezni, ezt akár minden hónapban megtehetjük, így tudjuk ellenőrizni, hogy optimálisan működik eszközünk.

Mi a teendő, ha jelez a készülékünk?

Baj esetén általában fény-és hangjelzéssel riasztanak a készülékek. Ekkor azonnal figyelmeztetni kell minden bent tartózkodót, hogy hagyja el az épületet. Közben nyissunk ki minden ajtót és ablakot, és ha tudjuk, állítsuk le a tüzelőberendezéseket. Ha valaki rosszul érzi magát, hívjuk a mentőket. (A szén-monoxid-mérgezés tüneteiről már korábban itt írtunk.)

Szén-monoxid mérgezés tünetei

Forrás: isas.hu

Azzal a mondással talán mindenki tisztában van, hogy a megelőzés a legjobb védekezés, igaz ez a szén-monoxid-mérgezéssel kapcsolatban is. Amikor azonban az ember rászánja magát, hogy szén-monoxid érzékelő készüléket vásároljon, hamarosan ráébred, hogy hatalmas a kínálat.

Az épületbe csak alapos átszellőztetés után lehet visszamenni, a gázkészülékeket pedig csak a szakértő átvizsgálása után szabad újra használni, hogy megelőzzük a további veszélyes helyzeteket.

Vakriasztások

Az elemes készülékek ugyanazt a pittyegő hangot adják ki, amikor merül bennük az elem, mint amikor riasztanak. A használati utasítások részletesen ismertetik, hogy mennyivel korábban, és milyen gyakorisággal adják ki ezt a hangot az elemcseréig.

A szakértők szerint az olcsóbb készülékeknél előfordulhat, hogy beriasztanak más hatások esetén is, például a hajlakk hajtógázára, vagy nagyobb hőre.

Amennyiben tetszett cikkünk, like-olja a Facebook oldalunkat, hogy mindig értesüljön az újdonságokról. Ha vannak jól bevált módszerei vagy tapasztalatai, ossza meg velünk hozzászólásban!

Források:

http://www.coriaszto.hu/

http://hvg.hu/ingatlan/20080910_gyilkos_szenmonoxid

http://www.szenmonoxiderzekelo.hu

 

Vélemény, hozzászólás?