Advent ünnepének kialakulása

Advent első vasárnapjával megkezdődött a várakozás Jézus születésére. Ez az időszak a reményteli várakozásé, célja, hogy lélekben felkészülhessünk az eseményre. A keresztény kultúrkörben elterjedt ünnep ma a nem mélyen vallásos emberek körében is igen népszerű. De vajon tudjuk, hogyan alakult ki az ünnep, és hogy milyen jelentéssel bír?

advent candles

Hogyan számoljuk ki, hogy mettől meddig tart?

Advent a november 30-hoz legközelebb eső vasárnappal kezdődik és karácsonyig tart. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy november 27. és december 3. közé esik az első vasárnap, az utolsó pedig december 18. és 24. közé.

Advent első vasárnapjával megkezdődik az új keresztény egyházi év, az adventi időszak és a karácsonyi ünnepkör, amely január 6-án vízkereszttel fejeződik be.

A keresztény ünnep

VII. Gergely pápa

VII. Gergely pápa. Forrás: wikimedia.org

Az eredete egészen a V-VI. századig nyúlik vissza. Eredetileg negyven napos volt, utalva Jézus negyven napos pusztában való böjtölésére. Ebben az időszakban a keresztények maguk is negyven napig böjtöltek, hajnalban, napfelkelte előtt pedig szent misékre jártak, amelyeket aranymiséknek neveztek. Adventtől vízkeresztig nem volt szabad a zajos eseményeket, lakodalmakat tartani.

A hagyományon VII. Gergely pápa – akinek a naptárreform is köszönhető,- változtatott a XI. században: ekkor rövidült le az advent negyven napról huszonnégyre. Érdekesség, hogy a keleti keresztények ma is január 6-án ünneplik a karácsonyt.

Az adventi koszorú hagyományának kialakulása

Pogány szokás szerint az emberek koszorúkat készítettek, hogy hálát adjanak. Így volt ez a nyári és téli napforduló idején vagy szüret után, hogy hálát adjanak a bő termésnek.  Az alapanyag lehetett fűzfa, szalma, fenyő, virág vagy éppen szőlőfürt is. Régen, amikor még erős volt a boszorkányokban és a rossz szellemekben való hit, úgy gondolták, hogy a díszes varázskör segíthet távol tartani őket.

1860-ban egy berlini árvaházban Juhan Wichern evangélikus lelkész egy hatalmas fenyőkoszorút függesztett a plafonra, amelyen akkor még 24 darab gyertya volt. A gyertyák a karácsonyig hátra levő napokat szimbolizálták, közülük négy darab fehér színű volt, amely a négy vasárnapra utalt.

A lelkészt hívei követték a koszorúkészítésben, majd idővel már csak négy darab gyertya maradt meg a 24-ből. Németország után Ausztriában is elterjedt ez a szokás, először protestáns, majd katolikus körökben.

Hazánkban csak a II. Világháború után honosodott meg az adventi koszorú készítésének hagyománya. Először templomokban, majd otthon a családok is állítottak koszorút. Így terjedt el a dekoratív, várakozást megtestesítő szimbólum.

Adventi naptár

A gyermekek körében ma közkedvelt kalendárium első változata 1851-ben készült, és egy édesanya volt az ötlet kitalálója. Gyermeke ugyanis mindig azt kérdezte, hogy mikor lesz már karácsony. Az asszony papírra rajzolt gyertyákat, majd minden nap egy nagyobb kartonpapírra ragasztotta fel őket. A müncheni kisfiú, Gerhard Lang, felnőve nyomdász lett, 50 évvel később pedig megjelent nyomtatott változatban is az adventi kalendárium.

adventi naptár

Adventi naptár. Forrás: brisbanekids.com.au

Eleinte színes képek voltak benne, vagy vallásos idézetek. Ma a legnépszerűbb a csokoládés, édességes változata. Sokan otthon, egyedileg készítenek kreatív naptárat, amibe kedves apróságokat rejtenek el szeretteik számára.

Amennyiben tetszett cikkünk, ossza meg ismerőseivel, like-olja a Facebook oldalunkat, hogy mindig értesüljön az újdonságokról. 

Vélemény, hozzászólás?