Az adventhez kapcsolódó szimbólumok

Az adventi időszakhoz kapcsolódó cikksorozatunk célja, hogy jobban megismertessük a régi, talán már feledésbe merült hagyományokat, szimbólumokat. Ezek ismeretében tudatosabban készülhetünk az ünnepekre, és választ kaphatunk arra, hogy miért pont ezeket használjuk fel az ünnepre készülvén.

Koszorú fenyőből

Koszorú fenyőből. Forrás: viragkuldes.hu

A koszorú, mint kör az örökkévalóság, állandósság és tökéletesség szimbóluma, ezáltal a megtörhetetlen varázslaté is. Az emberek úgy gondolták, hogy ez a varázslat távol tartja a gonosz szellemeket és minden rosszat.

Népszerű szokás, hogy a bejárati ajtókra is teszünk szépen feldíszített, gyertya nélküli koszorút. Ez nem csak dekoratív és ünnepi hangulatkeltő célt szolgál, hanem a szíves vendéglátás jele is.

A fenyő

A hagyományos adventi koszorút fenyőágból készítik, vagy ezzel díszítik. Az örökzöld fenyő, mint a Föld egyik legöregebb lakója, az indián kultúrában az életet jelképezi, mert ellátja terméssel és magokkal a bolygót, ezáltal a termékenység és a bőség szimbólumaként lett ismert.

Fenyő

Fenyő. Forrás: forsterpark.lewisham.sch.uk

A fűzfa

A fűzfa az igazságot és az őszinteséget jelképezi. A koszorúk alapjának gyakori alkotóeleme ez a fa, mivel rugalmas, és szépen formázható. A koszorú aljára gyakran készítettek keresztet belőle. A körkereszt ősi védelmi szimbólum, a közepe a világot és az embert szimbolizálja, hatalmas energia központja.

A fagyöngy

A koszorúkhoz divatos különböző örökzöldeket, terméseket használni, például borostyánt, magyalt vagy fagyöngyöt. A fagyöngy hagyományának gyökerei a pogány korba nyúlnak vissza: a kelták szent növénye volt. A téli napéjegyenlőséget ünnepelték vele, vagyis a fény újjászületését, az élet örök körforgását, újjászületését.

Fagyöngy

Fagyöngy. Forrás: static.ddmcdn.com

A skandináv hagyomány mára az egész nyugati világban elterjedt. Eszerint a fagyöngyöt egy ajtó vagy átjáró fölé kötik. A hiedelem szerint, az alatta csókot váltó párok szerelme örök marad. Az angolszász kultúrában csak minden karácsonykor cserélik le a felakasztott fagyöngycsokrot. A felaggatott növény egész évben védelmezi a házat a tűztől és a villámcsapástól. Hagyományuk úgy tartja, hogy szimbóluma a megbocsájtásnak, a szeretetnek, a termékenységnek és a férfiasságnak.

A fagyöngy a gazdagság jelképe is. Szokás fagyöngy ágacskát tenni a pénztárcába, mert a

A magyal

A magyal, a remény szimbóluma, a druidák szent növénye volt, emellett az ördög és a gonosz távoltartására is használták. A rómaiak a téli napfordulókor tartott ünnepek idején házaikat díszítették fel a növénnyel.

Magyal

Magyal. Forrás: taj-kert.blog.hu

A keresztény vallás térnyerésével új jelentéssel itatódott át: a kereszthalált halt Jézusra utal. Piros bogyói a vérét, tövises levelei a töviskoszorúját, fehér, kemény szövetű fája a keresztfát, mélyzöld színe pedig az örök életet szimbolizálja.

Amennyiben tetszett cikkünk, ossza meg ismerőseivel, like-olja a Facebook oldalunkat, hogy mindig értesüljön az újdonságokról. 

Források:

http://www.noiportal.hu/main/npnews-7497.html

http://www.unnep.mentha.hu/advent1.htm

http://kerteszkedes-szekelyfoldon.szhblog.ro/2013/12/03/karacsonyi-orokzoldek-fagyongy-es-magyal/

http://www.noiportal.hu/main/npnews-7507.html

http://iskolaujsag.blathy-bp.hu/index.php/2010/12/magyar-nepszokasok-hiedelmek-karacsonykor/

http://www.kertpont.hu/index.php?menu=cikk&CId=231

Vélemény, hozzászólás?