Az adventi koszorú gyertyái

Az adventi koszorú négy gyertyája a négy vasárnapra utal, négy héten keresztül mindig eggyel több kerül meggyújtásra, majd karácsonykor a fenyőfa is fénybe borul.

adventi koszorú

Forrás: kreativan.hu

Három elterjedtebb színhagyomány van arra, hogy az adventi koszorúhoz milyen színű gyertyákat kell választani. Régen, amikor még 24 darab gyertyát gyújtottak meg, a vasárnaponként meggyújtott gyertyák, a többitől eltérően, fehérek voltak.

Lila és rózsaszín

Talán a legismertebb színválasztás hazánkban: a koszorút három lila és egy rózsaszín gyertya díszíti.

lila és rózsaszín adventi koszorú

Forrás: kitartas.net

A lila szín a keresztényeknél a bűnbánat és a megtérés színe. A templomokban az oltárterítő, a szertartáson a pap miseruhája vagy stólája is lila színű. (Igaz, egyes helyeken kék színű anyagot használnak, hogy megkülönböztessék a húsvét előtti nagyböjti időszakban szintén használt lilától.)

A rózsaszín gyertya a harmadik vasárnapon kerül meggyújtásra. A szín az örömöt és az optimizmust szimbolizálja, és Szűz Máriára is utal.

Piros

Egy másik magyarázat szerint az adventi koszorú gyertyáinak piros színűnek kell lenniük. Ezek a keresztény hagyományai alapján Jézus vérét szimbolizálják.

piros adventi koszorú

Forrás: edenkert.hu

Kék, piros, fehér, lila

Létezik még egy színmagyarázat, amely szerint a gyertyák kék, piros, fehér és lila színűek, és minden vasárnapon meggyújtott darab egy-egy angyal érkezését jelképezi.

adventi koszorú

Forrás: ersekvadkert-multidezo.qwqw.hu

Elsőként egy kék köpenybe öltözött angyal érkezik, aki az emberek közötti kommunikációt erősíti azért, hogy a lelkeket közelebb hozza egymáshoz. A második vasárnap piros köpenyt viselő angyal érkezik, aki a szeretettel teli embereket kutatja fel. Harmadik alkalommal fehérbe öltözött angyal érkezik, aki szeretettel árasztja el a szíveket. Advent utolsó vasárnapján lilába burkolózó angyal jön, aki a béke dalát énekli. Ettől a földben levő magok felébrednek, így tud majd tavasszal megújulni  az élet.

A gyertyák jelentései

A négy gyertya a hitet, a reményt, a szeretetet és az örömöt hivatott jelképezni az adventi koszorú kompozíciójában.

A gyertyák bibliai jelentést is hordoznak: az első a Messiás eljövetelét hirdető próféciákat szeretné számunkra feleleveníteni. A második Máriára és Józsefre emlékeztet minket, arra, amikor az Angyaltól megtudták, hogy ők nevelhetik fel Isten fiát. A harmadik gyertya fénye a napkeleti bölcseket körülvevő világosságot idézi meg, a negyedik lángja a betlehemi csillag fényére emlékeztet minket, amit a napkeleti bölcsek láttak. Karácsonykor aztán mind a négy gyertya ég, és így ünnepelhetjük Jézus Krisztus születését.

betlehemi csillag

Forrás: erdely.ma

Mindegy, hogy melyik értelmezést érezzük magunkhoz a legközelebb, az adventi időszak célja, hogy felkészülhessünk lélekben a szeretet ünnepére.

Források:

http://kovacsneagi.qwqw.hu/?modul=oldal&tartalom=1202972

http://www.enportal.hu/adventi-gyertya-szinei-es-jelentese.html

http://ersekvadkert-multidezo.qwqw.hu/?modul=oldal&tartalom=1195737

Vélemény, hozzászólás?