Az életveszélyes szén-monoxid

Az évek során rengeteg baleset fordult elő az otthonokban, amelyben a színtelen, szagtalan, mérges gázé volt a főszerep. Amikor már megtörténik a baj, akkor az idő kulcsfontosságú tényezővé válik, hiszen néhány perc alatt megtörténik a visszafordíthatatlan. Mivel nincsen észlelhető jele annak, hogy baj van, így a túlélési esélyek is alacsonyak.

Családi ház

Forrás: imganuncios.mitula.net

Hogyan keletkezik a szén-monoxid, és miért marad a lakásban?

A nyílt égésterű gázkazánok a működés során a lakás belső teréből használják fel az égéshez szükséges oxigént. Abban az esetben, ha ebből nem áll rendelkezésre elegendő, akkor tökéletlen égés következik be, amely során szén-monoxid keletkezik.

Probléma merülhet fel akkor, ha nem szabályos a kémény, vagy valami megakadályozza az égéstermék kijutását. Van, amikor nincsen semmi probléma, egészen addig, ameddig nem jön egy nagyobb szél, és vissza nem fújja a nem megfelelően működő kéménybe az égésterméket. Egy ilyen kürtő esetében már egy, a helyiségben elhelyezett páraelszívó is okozhat problémát.

Hogyan hat az emberi szervezetre? Hogyan ismerhetjük fel a tüneteket, és mit tehetünk?

A szén-monoxid hatása

A szén-monoxid hatása az emberi szervezetre. (Kattintson a képre a nagyobb méret megtekintéséhez!)

Mire figyeljünk még?

Amikor kint hideg van, akkor is próbáljunk meg naponta szellőztetni, ez még fontosabb a jó légzárású nyílászárók esetében. A friss levegő utánpótlása nagyon fontos, amikor valamilyen gázkészüléket használunk, legyen az akár egy gáztűzhely.

A szagelszívó készülékek kiválasztása sem mindegy, fontos, hogy a helyiségnek megfelelő teljesítménye legyen. Ha túl nagyot választunk egy kicsi konyhába, szintén túl sok oxigént vonhat el.

A különböző tüzelőberendezések rendszeres felülvizsgálatát ne mulasszuk el elvégeztetni. Ha gyanítjuk, hogy van valamilyen probléma, akkor hívjunk szakembert. Hallgassunk a szakértőkre, mert komoly következményei lehetnek annak, ha mulasztunk.

Amennyiben tetszett cikkünk, like-olja a Facebook oldalunkat, hogy mindig értesüljön az újdonságokról. Ha vannak jól bevált módszerei vagy tapasztalatai, ossza meg velünk hozzászólásban!

Vélemény, hozzászólás?