Hogyan alakítsuk ki egy korosabb ember számára az ideális otthont?

Korábban már írtunk arról, hogyan tehetjük otthonunkat gyermekbaráttá, de legalább akkora körültekintést igényel egy idősebb ember számára kialakítani az ideális otthont.

Idősbarát

Forrás: i.dailymail.co.uk

Az ideális otthon könnyen megközelíthető, jó infrastruktúrával rendelkezik: a közelben van élelmiszerbolt, gyógyszertár, orvosi rendelő vagy a tömegközlekedési eszközök segítségével könnyedén el lehet jutni egyik helyről a másikra. A lakás földszinten, első emeleten, vagy liftes társasházban található. Családi ház esetében a lépcső nélküli, földszintes ingatlanok élveznek előnyt. Az épületbe így könnyebb a bejutás, illetve az összes helyiséget könnyen meg lehet közelíteni.

A burkolatokat tekintve a lépcsőházakban a csúszásgátlóval ellátott lépcsők élveznek előnyt. A teraszok esetében is érdemes körültekintően kiválasztani a járólapokat.

A fürdőszoba az egyik legnagyobb veszélyforrása lehet a lakásnak, azonban néhány aprósággal javíthatunk a biztonságon. Ajánlatos zuhanyzót beszereltetni fürdőkád helyett. Az esetleges csere költséges, macerás és sok kosszal jár, azonban a zuhanyzót sokkal könnyebben használja egy nehézkesebben mozgó ember, mint a fürdőkádat.

Az ideális fürdőszoba

Forrás: burnshomeconstruction.com

A tusoló mellé érdemes a falra egy kapaszkodót szerelni, hogy könnyebben ki tudjon belőle jönni. Mindenképpen tegyünk szőnyeget, amire ki lehet lépni a tusolóból. Ha erre a célra választunk szőnyeget, mindenképpen győződjünk meg róla, hogy párás, nedves környezetben sem csúszik. A legalkalmasabbak talán a formára vágható műanyag darabok.

A szőnyegek alá lehet már vásárolni csúszásgátló hálót, amellyel elkerülhetőek a háztartási balesetek, kellemetlen megcsúszások járólapon vagy parkettán.

A berendezési tárgyak tekintetében a nagy kijelzős, nagy gombokkal ellátott háztartási gépek és műszaki cikkek élveznek előnyt. Ezeket a nehezebben látók is könnyebben tudják kezelni.

Érdemes lehet mozgásérzékelőt felszerelni a villanykapcsolókhoz. Így elkerülhető, hogy feledékenységből úgy marad a villany és magas lesz az áramszámla.

Nappali

Nappali

A biztonság érdekében célszerű lehet egy szén-monoxid érzékelő beszerelése. Léteznek gázérzékelők is, amik a gáztűzhely használatakor lehetnek praktikusak. Ha feledékenységből, vagy véletlenül rosszul lenne elzárva a gázcsap, akkor erre tud figyelmeztetni a készülék, és elkerülhető egy esetleges baleset.

Az alvó alkalmatosság semmiképpen se legyen nagyon magas, de túlságosan alacsony sem, mivel egyikből sem lehet könnyedén felkelni reggel. Egy nehezebben mozgó ember mindennapjait borzasztóan meg tudja nehezíteni egy rosszul kiválasztott ágy.

Fontos, hogy ne azt éreztessük egy idősebb emberrel, hogy a kora miatt éri megkülönböztetés, hanem, hogy fontos számunkra a biztonsága és a kényelme.

Amennyiben tetszett cikkünk, like-olja a Facebook oldalunkat, hogy mindig értesüljön az újdonságokról. Ha vannak jól bevált módszerei vagy tapasztalatai, ossza meg velünk hozzászólásban!

Vélemény, hozzászólás?