Köthet-e az albérlő lakásbiztosítást? – #3 KérdezeKedd

“Albérletben lakunk, a tulajdonosnak nincsen lakásbiztosítása. Mi azonban aggódunk a lakásban tartott értékeink (bútorok, számítógépek, stb.) biztonsága miatt. Ha véletlen kipakolnák a lakást, így senki sem térítené meg a kárunkat. Lehet-e valamilyen megoldás a helyzetünkre?”

Nappali

Forrás: img4.myhomeideas.com

Az albérlő is megkötheti a biztosítást, törvény nem szabályozza, hogy kinek kell. Bárki megkötheti a lakásbiztosítást, akinek érdekében áll az ingatlan védelme, ez esetben az albérlőnek is. Az esetleges kár bekövetkezte után a szerződő fél (aki a biztosítást kötötte) kapja a kártérítési díjat.

Albérlőként érdemes egyeztetni a tulajdonossal, mivel neki tudnia kell, hogy milyen biztosítás van kötve a társasházra. Ha a tulajdonos bizonytalan, vagy nincsen tisztában a társasház biztosítával kapcsolatban, akkor a biztos forrásunk a közös képviselő, mivel az ő feladata, hogy ezeket az ügyeket kezelje. Először utána kell nézni a társasházi biztosításnak: egyáltalán van-e kötve, és ha igen, akkor mire vonatkozik. A biztosítók már számos ajánlatot kínálnak albérlők számára is.

Lakásbiztosítás

Forrás: static2.szekelyhon.ro

Ha van társasházi biztosítás, akkor a bérlőnek elegendő csak a lakásban található ingóságokra biztosítást kötni. Ha nincsen, akkor az épület Önökre eső részére is kell kötni biztosítást, mivel önmagában az ingóságokra nem lehet. Ezen kívül a költségek esetleges megosztásáról is érdemes lehet tárgyalni, illetve így egy komplexebb, több mindenre kiterjedő biztosítás kötésére is van lehetőség.

Általában van egy alapcsomag, ami a társasházon belüli közös használatú helyiségekre vonatkozik (pl.: lépcsőház, tárolók, folyosók), ehhez lehet különböző bővítményeket hozzátenni, természetesen mindegyiknek plusz díja van.

A biztosítások megkötésével kapcsolatban is érdemes szakembert felkeresni. Legjobb egy független szakértőhöz fordulni aki az összes biztosító ajánlatát fel tudja sorakoztatni előttünk. Pénzünkbe ez nem kerül, hiszen az ilyen szakemberek az ügyfelektől nem kérnek pénzt a munkájukért. Ráadásul nem kell mindennek utána járnunk,  időt és fáradtságot spórolhatunk.

Amennyiben tetszett cikkünk, like-olja a Facebook oldalunkat, hogy mindig értesüljön a legújabb hírekről. Ossza meg velünk hozzászólásban  véleményét és tapasztalatait! Rovatunkba várjuk az Ön kérdését is a kerdes@kaas.hu e-mail címre.

Vélemény, hozzászólás?