Luca napi néphagyományok

Luca napjára való tekintettel összegyűjtöttünk néhány kedves népszokást. Ha már nem is napjaink szerves részei, azért érdemes megőrizni, és alkalomadtán feleleveníteni a magyar népszokások gazdag tárházát.

Kotyolás

Luca napján a 7-16 éves fiúk hajnalban felkeltek, szalmát vagy fát vittek magukkal, a szomszédok házához mentek, majd egyszerre, hangosan elkezdték harsogni: „Lucza, Lucza, kity, koty!”. A kotyolás után a szobába mentek, ahol kenyeret, kalácsot, pálinkát, gyümölcsöt, pénzt kaptak. Az általuk odavitt fát vagy szalmát a ház tulajdonosa igyekezett megtartani, mert különben a „tyúkok haszna elmenne”. Úgy tartották, hogy annak a gazdának a tyúkjai a következő évben nem fognak tojni, aki nem engedi a fiatalokat kotyolni.

Kotyolás

Kotyoló fiatalok. Forrás: sulinet.hu

A néphagyomány szerint Luca napján nem szabad fonni, mert egész évben szenvedés vár arra, aki megteszi. Párolni sem szabad, mert az illetőt Luca csúffá teszi.

Luca széke

Kedves népszokás, hogy december 13-án, Luca napján elkezdtek egy széket készíteni. A széket a karácsonyig hátra levő tizenhárom napig kellett titokban készíteni, tizenhárom fából, amelyet tizenhárom különböző helyről gyűjtöttek össze. Az éjféli misére kabát alatt csempészték be a székeket. A hiedelem szerint, aki ráállt, meglátta a teremben a boszorkányt. A mise után el kellett égetni őket, hogy a boszorkányok ne férhessenek hozzájuk.

Luca széke

Luca széke. Forrás: 2.bp.blogspot.com

Pogácsasütés

Szokás volt Luca napján annyi darab kukoricapogácsát sütni, ahány tagú volt a család. Mindegyiket megjelölték, a közepükbe tollat tettek, ha ez a sütés után megperzselődött, azt jelentette, hogy az illető a következő évben elhalálozik.

Források:

http://www.fertopart.hu/rovataink/unnepek,_unnepnapok/213-karacsonyi_hagyomanyok,_nepszokasok.html

http://www.torzsasztal.com/gasztrofolklor/karacsonyi-nepszokasok-etelek-receptek.html

Vélemény, hozzászólás?