Napos oldal cikksorozat – 1. rész

Napkollektorok telepítése a megújuló energiaforrások felhasználásának jegyében

Napjainkban egyre inkább előtérbe kerülnek a megújuló energiaforrások felhasználására irányuló kezdeményezések. Történik mindez a környezettudatosság jegyében, hiszen a légszennyezést valahogyan csökkenteni kell, hogy élhetőbb környezetet biztosíthassunk magunk, illetve utódaink számára. Az energia előállítása során rengeteg szennyező és káros anyag keletkezik, emellett egy erőmű biztonságos működésének feltételeit igen nehéz megteremteni. Ráadásul a nem megújuló energiaforrások rohamos fogyása jelentős drágulást idéz elő.

A világ energiaigénye

A világ energiaigénye

Az árak növekedése az, ami leginkább érint minket a hétköznapokban, azonban azzal is szembe kell néznünk, hogy mivel az energiafelhasználás hosszútávon meghaladja a nem megújuló, főként fosszilis energiahordozók (földgáz, kőolaj, kőszén, urán) kapacitását, ezért egyre sürgetőbb, hogy a megújuló energiák (nap, szél, víz, biomassza) alkalmazására tolódjon a hangsúly. Az összes belőlük nyert energia a globális energiafogyasztás mindössze 9 százaléka volt 2008-ban.

Hazánknak kötelezettségei vannak az Európai Unió felé, amelynek értelmében 2020-ig körülbelül a duplájára kell emelnie a megújuló energiák felhasználását. Ennek megtámogatására számos állami pályázat kiírása történik meg.

A megújuló energiaforrások felhasználása Magyarországon

A megújuló energiaforrások felhasználása Magyarországon

Magyarország számára remek alternatívát kínál a Nap energiájának felhasználása, ugyanis más európai országokhoz képest az éghajlati adottságok különösen kedvezőek, hiszen a napsütéses órák száma 1900-2200 óra évente.

 

Miket érdemes figyelembe venni?

Tudta, Izraelben már csak napkollektorral adnak építési engedélyt? Hazánkban ettől még messze vagyunk. A kiadások csökkentése miatt egyre többen döntenek úgy, hogy beruháznak egy ilyen rendszer kiépítésébe. Igaz, néhány éve még csak elvétve vehettünk észre a házak tetején napkollektort, ma már szerencsére egyre gyarapszik a számuk. A magánszemélyek otthonai mellett társasházakon és közintézményeken is fellelhető a megoldás, ez köszönhető a nagymértékű, ösztönző állami támogatásnak is.

A napkollektorokat főként melegvíz előállítására, épületek és medencék fűtésére használhatjuk. Segítségükkel a számlán szereplő összeg csökkenthető, vagy teljesen lenullázható, ez az adott háztartás fogyasztásán, illetve a felszerelt eszközökön múlik. A megvalósítás után minimális karbantartással, akár élethosszig működőképes a rendszer, továbbá az ingatlan értékét jelentősen megnöveli, ha a későbbiekben az értékesítés mellett születne döntés.

Napkollektoros családi ház

Forrás: sepco-solarlighting.com

A környező épületek is részesülhetnek a napkollektorok jótékony hatásából, hiszen a felesleges energia a hálózatba visszakerül. Emellett fontos szem előtt tartani, hogy a villamoshálózattól távol eső épületek energiaellátása is gazdaságos módon kivitelezhető ezzel a megoldással.

A rendszer hátránya, hogy a kevésbé napos, felhős időszakokban kevesebb energiát tud termelni. Ez a téli időszakban okozhat visszaesést, de akkor sem kell teljesen nélkülöznünk a napkollektorok nyújtotta előnyöket. A kiépítés költségei is ijesztőnek tűnhetnek először. Ha pályázat segítségével keresünk hozzá anyagi forrást, valamennyi önrésszel akkor is rendelkeznünk kell. A társasházaknak ezt a problémát könnyebb megoldani, ugyanis az önrész több család között oszlik szét. A befektetett összeg azonban néhány éven belül megtérül, ebben biztosak lehetünk.

 

Cikksorozatunk következő részében a napkollektorok működését fogjuk megismertetni Önökkel. Amennyiben tetszett a cikk, vagy érdekesnek találja a témát, szóljon hozzá, ajánlja ismerőseinek, vagy like-olja a Facebook oldalunkat, hogy mindig időben értesüljön az újdonságokról.

 

Felhasznált források:

http://www.fna.hu/vilagfigyelo/olajcsucs

http://tokyosolar.hu/Napkollektor-hirek/megujulo-energiaforrasok-magyarorszagon.html

http://urbanista.blog.hu/2009/04/22/atadtak_az_elso_panelhazi_napkollektort

http://napkollektornapelem.blogter.hu/423851/napkollektor_szamtalan_elonye_es_egyetlen_hatranya

Vélemény, hozzászólás?