Napos oldal cikksorozat – 2. rész

A napkollektorok működése

Cikksorozatunk első részében az energiafelhasználással kapcsolatos problémákat ismerhettük meg. A nem megújuló energiaforrások alkalmazására alternatívaként a Nap energiájának hasznosításának előnyeire szeretnénk a figyelmet irányítani.

Működési elve

A kollektorok belsejében a napsugárzás által üvegházhatás jön létre. A keletkező hő a kollektor belsejéből az abszorberhez kerül, amely átadja a kialakított rendszer csöveiben keringő fagyálló folyadéknak. A csőrendszer segítségével eljuthat a melegvíz tárolásra szolgáló puffertartályhoz, a melegvíztartályhoz vagy az önálló hőcserélőhöz. Így jut el a hő a fűtendő folyadékhoz, általában a fűtési vízhez vagy a használati melegvízhez.

Napkollektoros rendszer

Napkollektoros rendszer. Forrás: anphaengineering.com

 

Napkollektorok tájolásának, elhelyezésének szempontjai

A legfontosabb, hogy minél inkább a déli égtáj felé fordítsuk a napkollektort. A legideálisabb megoldás az lenne, ha az egyes elemek folyamatosan forogni tudnának a napsugaraknak megfelelően, akár egy napraforgó. Azonban ehhez a mozgatáshoz is energiát kellene felhasználni, így összességében nem éri meg kivitelezni.

Magát a napkollektort általában az épületek tetejére szokták felszerelni. Abban az esetben, ha a tetőn nem megoldható a déli tájolás, vagy nem lenne elegendő hely az elhelyezéshez, akkor találkozhatunk a ház falára szerelt, vagy hozzá támasztott, illetve a földre, külön állványra telepített megoldással is. Fontos még a megfelelő dőlésszög megválasztása, amely általában 45 fok, mert a napsugarak legoptimálisabban így találkoznak az elem felületével.

Napkollektorokkal beborított ház

Napkollektorokkal beborított ház. Forrás:  inhabitat.com

Elengedhetetlen a helyi építési szabályzat pontos ismerete és figyelembe vétele a napkollektorok telepítése előtt, mert ha nem felel meg az előírásoknak a felépített rendszer, akkor akár utólag le is bontathatják az egészet.

Abban az esetben, ha nem utólag telepítjük a napkollektorokat, hanem már az építéskor tudatosak szeretnénk lenni, akkor a tervezők már számos remek megoldást tudnak nekünk kínálni. Az új építészeti stílus elemei között alkalmazzák magát a napkollektort, például az erkélyek korlátjaként.

A napkollektor típusának kiválasztása

Hazánkban jellemzően két típust alkalmaznak a beépítés során, vákuumcsöves napkollektort (másik nevén üvegcsöves kollektor) vagy síkkollektort. Előbbi ideálisabb a melegvíz előállításához, mert a vákuum hőszigetelő hatását kihasználva jobb a hatásfoka, a külső hőmérsékleti tényező nem befolyásolja. Ennek köszönhetően télen és felhősebb időben a szűrt fényt jobban tudja hasznosítani. Hátránya, hogy körülbelül kétszer annyiba kerül, mint a síkkollektor, bár az utóbbi időszakban jelentős csökkenésnek indult az ára. Ezen kívül nagyobb odafigyelést igényel karbantartás szempontjából, és rövidebb az élettartama is.

Vákuumcsöves kollektor

Vákuumcsöves kollektor Forrás: poly-mix.hu

A síkkollektor több, akár egészen kicsi méretben is kapható, így kisebb tető esetén is optimálisan kihasználható a jó hőelnyelő képesség miatt kék, vagy fekete színű felület. A szigetelésük azonban nem tökéletes, így a hidegebb időszakban a termelt hő egy részét elveszíti.

Síkkollektor

Síkkollektor Forrás: ocean-l.hu

 Úgy tűnik, hogy fejlesztés szempontjából a vákuumcsöves kollektorban nagyobb potenciál van, több típusa is létezik már, amelyek próbálják kiküszöbölni például a túlmelegedés problémáját. Emellett nem igényelnek folyamatos megfigyelést és karbantartást (meleg víz leengedése). Mivel az áruk miatt is elérhetőbbek lesznek, ezért úgy tűnik, ennek a típusnak van nagyobb jövője. Természetesen a megfelelő kollektor kiválasztása előtt el kell döntenünk, hogy mit szeretnénk vele működtetni. A konkrét lehetőségekkel a következő cikkünkben fogunk foglalkozni.

Cikksorozatunk következő részében a napkollektorok felhasználási területeit és lehetőségeit fogjuk megismertetni Önökkel. Amennyiben tetszett a cikk, vagy érdekesnek találja a témát, szóljon hozzá, ajánlja ismerőseinek, vagy like-olja a Facebook oldalunkat, hogy mindig időben értesüljön az újdonságokról.

Források:

http://www.solartrade.hu/napkollektor/napkollektor-tipusok/

http://www.naturenergia.hu/napkollektor/napkollektor_mukodes.htm

http://www.csaladihaztervezes.hu/blog/hogyan-valasszuk-ki-a-megfelelo-napkollektoros-rendszert

Vélemény, hozzászólás?