Napos oldal cikksorozat – 3. rész

Napkollektorok felhasználásának lehetőségei

Cikksorozatunk korábbi részeiben körüljártuk az energiafelhasználás problémakörét, illetve a napkollektorok típusait és elhelyezésének lehetőségeit. Most a felhasználási lehetőségekről, ezek előnyeiről és hátrányairól lesz szó.

Medencefűtés

A medencék fűtésében lehet leginkább kihasználni a napkollektorok teljesítményét, hiszen akár a hagyományos fűtési mód 70-100%-át átvállalhatja a napkollektoros rendszer. Ha figyelembe vesszük, hogy milyen drága egy medence kialakítása és üzemeltetése, akkor láthatjuk, hogy költségeink mekkora hányada faragható le.

Medencefűtés

Medencefűtés. Forrás: pooolsupplies.com

Általában a síkkollektort alkalmazzák erre a célra, így a nyári időszakban keletkező többlethő elvezetésére kiválóan alkalmas, olcsó megoldás. Nem kell a rendszerből korábban leengedni a vizet, ezért nem is igényel plusz anyagi ráfordítást.

Melegvíz előállítás

Ha belegondolunk, akkor rengeteg energiát használunk fel ahhoz, hogy fürdéshez, mosáshoz, mosogatáshoz elektromos árammal melegvizet állítsuk elő. Egy ember átlagos 45 °C-os vízfogyasztása naponta körülbelül 50-60 liter, amelynek előállításához 2-3 kWh hőenergia szükséges. 1m2 napkollektor segítségével nyáron napi 2-2,5 kWh, télen 0,5-1,5 kWh energia állítható elő, vagyis a használati melegvíz előállítása éves átlagban 70-80%-ban megoldható a napkollektoros megoldással. Abban az esetben, ha kisgyermek él a háztartásban, akkor számoljunk azzal, hogy nagyobb a melegvíz iránti igény.

Azt azonban érdemes tudni, hogy nem célszerű több napkollektort felszerelni, mint amennyi feltétlenül szükséges, ugyanis a hatása alig érezhető, emellett az ára sem fog megtérülni. Figyelembe kell még venni, hogy a melegvíz tároló tartályt az épületen belül kell elhelyezni, tehát ehhez helyet kell biztosítani. Célszerű tehát a lehető legpontosabban kalkulálni, adott esetben szakember tanácsát kérni.

Fűtés rásegítés

A napkollektorral való fűtés esetében inkább csak rásegítésről, mintsem teljes kivitelezésről beszélhetünk. A rásegítés mértéke 15 és 35% között mozog, ez talán kevésnek tűnhet, de a fűtési szezonban még így is sok spórolható a gázszámlán. Ez az arány körülbelül 1 m2 napkollektor felülettel érhető el egy 4-5 m2 alapterületű épület esetében.

Leginkább padlófűtés, falfűtés és alacsony hőmérsékletű radiátor működtetésére ajánlják a kivitelezését. Természetesen nem feledkezhetünk meg a falak megfelelő hőszigeteléséről, illetve a jól funkcionáló nyílászárókról, ezek elengedhetetlenek otthonunk megfelelő hőmérsékletszabályozásához.

Abban az esetben, ha kifejezetten emiatt döntünk a napkollektorra való beruházás mellett, akkor nem árt figyelembe venni, hogy erre a téli, felhősebb időszakban fog sor kerülni. Ennek kivitelezésére a vákuumcsöves napkollektorok telepítését javasolják, a jobb hőszigetelés miatt.

Azonban egy rendszert kiépíteni külön erre a célra nem feltétlen ajánlott. Érdemes valamilyen más felhasználási módot is találni annak érdekében, hogy megtérüljön a befektetés. Emellett a napkollektoros rendszer műszaki üzemeltetése is megkívánja, hogy a nyári időszakban keletkezett hő felhasználásra kerüljön.

Gondolkodjunk nagyban: naperőművek létesítése

A világ jelenlegi, legnagyobb teljesítményű naperőműve idén tavasszal készült el. A Shams 1 nevet viselő komplexum Abu-Dzabi sivatagában található. Működését 258 000 darab tükör garantálja, amelyektől 100 MW áram előállítását várják.

Naperőmű

Naperőmű. Forrás: kep.cdn.index.hu

Magyarország az Európai Uniós kötelezettségek miatt naperőművek létesítését szorgalmazza, ennek eredményeképpen gyarapodnak a naperőművek több városban is, például Veszprémben, és nagy valószínűséggel Pécsett is. Az elmúlt évben nagy beruházás zajlott Sellyén is, ahol az erőmű teljesítménye 499 kW, amely 772000 kWh villamos energiát állít elő, ami 250 családi házat lát el villamos energiával.

Azonban nem is kell ennyire messzire mennünk, hiszen egy 2012-ben elkészült beruházás nyomán a Szegedi Fegyház és Börtön éves villamosenergia-fogyasztásának 7%-át fedezi 274 darab felszerelt napkollektor. A várakozások szerint évente 4 millió forintot fognak ezzel megspórolni, így a befektetés várhatóan 25 év alatt  térül majd meg.

 

Amennyiben tetszett a cikk, vagy érdekesnek találja a témát, szóljon hozzá, ajánlja ismerőseinek, vagy like-olja a Facebook oldalunkat, hogy mindig időben értesüljön az újdonságokról.

Források:

http://okohazak.hu/index.php?mainmenu=1&ptype=0&menu=3&title=Meg%FAjul%F3+Energi%E1k&aid=35

http://www.napkollektorfutes.hu/content/menu_103/napkollektorok

http://www.naturenergia.hu/napkollektor.htm

http://www.naplopo.hu/tudastar/szakcikkeink-hasznos-irasaink/1-kisebb-melegviz-keszito-napkollektoros-rendszerek-kapcsolasai

http://www.permanent.hu/napkollektor.php

http://hvg.hu/gazdasag/20120608_napelem_aramtermeles_szeged_borton

http://hvg.hu/nagyitas/20130319_Elkeszult_a_vilag_legnagyobb_naperomuve

Vélemény, hozzászólás?