Napos oldal cikksorozat – 4. rész

Középpontban a társasházak és a közintézmények

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint Kiemelt Közszolgáltatásokért Felelős Államtitkársága számos pályázatot írt ki az elmúlt években annak érdekében, hogy az energiagazdálkodást javítsák, fejlesszék. Az Európai Uniós kötelezettségek miatt, illetve az energiaszegénység elkerülésére és az energiafüggőség csökkentésének jegyében, ezeknek a tendereknek szerves része, hogy a megújuló energiák felhasználásának arányát fokozzák. A támogatás elsődleges célpontjai a nagy energiafelhasználású épületek: közintézmények és panellakások.

Társasházak

A társasházak számára különösen kedvező lehet a megújuló energia hasznosítása. Az első panelházi napkollektor-rendszert 2009-ben adták át, a Napkollektor pályázat keretében. Itt a cél az volt, hogy a nap energiáját meleg víz előállítására használják fel, illetve télen fűtésrásegítésként alkalmazzák. A liftek, a központi szellőztetés és a lépcsőházi világítás energiaellátása is megoldható napkollektorral, ennek köszönhetően a közös költség fizetése is mérsékelhető.

Napkollektor a tetőn

Napkollektor a tetőn. Forrás: napenergia.biz.hu

Az Új Széchenyi Terv Társasházak Energetikai Felújítása Alprogram

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által legutóbb, nyáron kiírt pályázat az 1971 előtt, téglából épült, legalább 20 lakásból álló társasházak számára volt elérhető. Az Új Széchenyi Terv Társasházak Energetikai Felújítása Alprogram keretében 834,2 millió forint áll rendelkezésre, amely felhasználható nyílászárók felújítására vagy cseréjére, hőszigetelésre, épületgépészeti felújításra, az elektromos rendszer korszerűsítésére, illetve a nyári hővédelem javítására. A minél komplexebb felújítást támogató program egyik fő célja, hogy növelje a megújuló energiák felhasználását, amely között szerepel a napkollektorok felszerelése is.

A pályázatok benyújtásának határideje a nagy érdeklődés miatt korábban ért véget, ugyanis hamar kimerülni látszott a kiírt keret, így csupán a leggyorsabban leadott pályázatok kerültek elbírálásra.

Figyelembe véve a korábbi pályázatok sikerességét, és látva a nagy érdeklődést erre a tenderre, úgy gondolom, hogy a jövőben is számíthatunk majd hasonló kezdeményezésekre. Akiknél szóba került már hasonló felújítás, és fontolgatják, hogy a jövőben igénybe vennének hasonló pályázati segítséget, figyeljék a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hirdetményeit, illetve a pályázatkezelő honlapját.

Napkollektor

Napkollektor. Forrás: jauk-solar.hu

Közintézmények

Mivel a közintézmények általában nagy épületek, ezért az energiaellátásunk is több erőforrást igényel. Ennek köszönhetően a közüzemi díjak összege is magasabb, emiatt logikus lépés a költségcsökkentés szempontjából is, hogy napkollektorokat alkalmazzanak a kiadások csökkentésére.

Az utóbbi években pályázati úton szerezhettek támogatást többek között iskolák, börtönök.  Most augusztusban a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fenntartásában működő, szakosított szociális vagy otthont nyújtó, gyermekvédelmi szakellátást végző intézmények juthattak támogatáshoz.

A háztartások kiadásainak mérséklése mindig is fontos szempont lesz, emellett a környezettudatos szemlélet a tiszta levegő iránti igény fényében, be fog épülni a köztudatba. Az állam érdeke is hasonló projektek lebonyolításának elősegítése, hiszen így csökkenthető az ország energiaimport-függősége, illetve hozzájárul építőipar fellendüléséhez.

Felhasznált források:

http://www.kormany.hu/hu/nemzeti-fejlesztesi-miniszterium/

http://www.hmeirt.hu/gazdasag/bentlakasos-kozintezmenyek-energiahatekonysaganak-noveleset-szolgalo-napkollektorok-alkalmazasa-hasznalati-melegviz-igeny-reszbeni-kielegitese-celjabol-uszt-zbr-nap-kozint-2013

Vélemény, hozzászólás?