Nyaralásra fel! De mi lesz az otthonommal?

Mindenki jól ismeri a nyaralás előtti teendők hosszú listáját. Bár fárasztónak tűnhet még néhány plusz feladat, de senki sem vágyik hazatérésekor hatalmas felfordulásra. Nem kell feltétlen házi riasztórendszert beszerelnünk otthonunk megóvásához, hiszen ezen kívül is van néhány praktikus apróság amit megtehetünk.

biztonságos ház

Forrás: comarochronicl.co.za

1. Mondjuk el a szomszédoknak, hogy elutazunk!

Még akkor is, ha ritkán beszélünk a szomszédokkal, mondjuk el, hogy elmegyünk néhány napra vagy hétre, illetve egy elérhetőséget mindenképpen hagyjunk baj esetére. Ha jó a kapcsolatunk velük, akkor vészhelyzet esetére hagyhatunk ott egy lakáskulcsot, vagy legalább annak a barátunknak vagy rokonunknak az elérhetőségét, akinél hagyunk lakáskulcsot.

2. Zárjunk be mindent!

Túl egyértelműnek és egyszerűnek tűnhet, pont emiatt könnyű megfeledkezni róla. Győződjünk meg róla, hogy minden ajtót és ablakot jól bezártunk, beleértve a spájz vagy a mellékhelyiség kis ablakát is. Így egy hirtelen jött nagyobb eső vagy zivatar sem okozhat bosszúságot.

social_media_strategy

Forrás: cloudfont.net

3. A közösség hálójában

Gondoljuk át mielőtt a közösségi médián vagy blogon keresztül megosztanánk bármilyen részletet az utazásunkról. Valóban, sokan megteszik anélkül, hogy bármilyen következménnyel járna, azonban az ördög sosem alszik.

4. Mintha…

Használjunk időkapcsolót és mozgásérzékelőt! Fontos, hogy fenntartsuk annak a látszatát, mintha otthon tartózkodnánk. Állítsuk be az időkapcsolót, hogy esténként legalább néhány órán át égjenek a lámpák. A mozgásérzékelő jól jöhet a verandára vagy a teraszra.

5. Fogadjunk fel valakit, aki vigyáz a házra és a háziállatokra!

A legegyszerűbb annak a látszatát fenntartani, hogy valaki otthon tartózkodik, ha valóban van is ott valaki. Okos választás, ha felbérelünk vagy megkérünk egy rokont/barátot arra, hogy legalább naponta egyszer nézzen be hozzánk, hogy rendben van-e minden. Így a háziállatok állapota miatt is nyugodtak lehetünk, emellett az illető meglocsolhatja a virágokat, behozhatja a postát, az adott napon kiteheti a kukát.

Hosszabb távollét esetén ajánlott időnként valakinek kiszellőztetnie, kinyitnia a csapokat, lehúznia a vécét, hiszen ezeknek éppen a tartós használaton kívülisége vezethet meghibásodáshoz.

betörő

Forrás: m.cdn.blog.hu

6. Őrizzük meg a napi rutin látszatát!

Kérjünk meg akár egy szomszédot, hogy vigye ki a kukát és az újrahasznosítandó szemetet gyűjtő zacskókat, amikor jönnek érte, majd vigye is vissza. Szintén kérjünk meg valakit, hogy vegye ki a postánkat a ládából. Így nem lesz olyan nyilvánvaló, hogy nem tartózkodunk otthon.

7. Tartsuk a kertet rendezetten!

Az elhanyagoltság az elhagyatottság látszatát kelti, ezért könnyű célpontnak tűnhet ingatlanunk. Emellett a nagyon elburjánzott kertben a nem kívánatos vendég könnyedén elbújhat.

családi ház

Forrás: kilerd.com

+1. Amikor esik a hó

A téli időszakban, amikor esetleg havazásra kell számítani, kérjünk meg valakit, aki rendszeresen megtisztítja a feljárót és a járdát a hótól. Ez igen látványos bizonyítéka annak, hogy valóban otthon tartózkodunk, emellett eleget tehetünk a hóeltakarításra vonatkozó előírásnak is.

Ön milyen óvintézkedéseket szokott tenni, mielőtt elutazik? Ha van jól bevált tippje, írja meg kommentben!

Ha hasznosnak találta cikkünket Like-olja Facebook oldalunkat, hogy mindig időben értesüljön az új tartalomról. 

Vélemény, hozzászólás?