Otthonunk, gyermekünk játszótere

Egy gyermek érkezésével nem csak az életünk, látásmódunk változik meg, hanem az otthonunk is. Új bútort kell elhelyezni, aztán idővel egyre több és több tárgy és játék keresi a helyét, az otthon szépen lassan a gyermek játszótere, birodalma lesz.

Hogyan találhatjuk meg az egyensúlyt a bababarát és a felnőttbarát otthon között?

Van néhány dolog, amit fontos szem előtt tartani: a kisgyermekes években kénytelenek leszünk kompromisszumokat kötni, de ez nem azt jelenti, hogy mindenről le kell mondanunk, amit meg szeretnénk valósítani. Az alábbi tanácsok szem előtt tartásával is lehet otthonunk stílusos, hangulatos és modern.

Láda dohányzóasztal.

Pakolós láda dohányzóasztal. Forrás: home-designing.com

Világos textilek

A világos ülőgarnitúra, ebédlőszék huzat, szőnyeg és a maszatos kéz együtt biztosan sok bosszúságot okoznak. Ezért érdemes a kisgyermekes éveket sötétebb darabokkal megoldani, inkább olcsóbb bútorokat vásárolni, ha éppen szükséges, hiszen minden nagyobb igénybevételnek lesz kitéve. Ezt az időt szánjuk inkább tervezésre, inspirációszerzésre és megtakarításra.

Forrás: homeschool-basket

Forrás: homeschool-basket

Forrás: 4.bp.blogspot.com

Forrás: 4.bp.blogspot.com

Forrás: media.rhbabyandchild.com

Forrás: media.rhbabyandchild.com

Forrás: nationalfurnituresupply.com

Forrás: nationalfurnituresupply.com

Falak

Ebben az időszakban a falak a különösen veszélyeztetett kategóriába tartoznak. Mivel nem állhatunk mindig a szépen festett fal mellett nedves ruhával, ezért érdemes mosható falfestéket választani, mert azt később is könnyebb letisztítani. Jó megoldás lehet, ha a fal alsó felére sötétebb színt, valamilyen mintát vagy lambériát választunk.

Tárolási ötletek

Érdemes beszerezni különböző méretű tároló dobozokat, így amikor például vendégek érkezésére készülünk, akkor elég csak beléjük pakolni a játékokat, és azonnal átvehetik a felnőttek az uralmat az otthon felett. A tárolók a rendszerezés szempontjából is praktikusak, illetve a benne tartott tárgyak nem porosodnak, így könnyebb tisztán tartani a lakást. A törékeny tárgyakat érdemes a magasabb polcokon tartani, így nem eshet baja senkinek.

Hegyes bútorsarkok és üvegtárgyak

Az üvegasztal kisgyermek mellé nem túl előnyös választás, hiszen potenciális veszélyforrás, ahogyan a hegyes bútorsarkok is. A rossz, forgalmas helyen levő, hegyes sarkokra érdemes lekerekített sarokvédőt helyezni. Ha az alacsonyabban levőkre is teszünk, akkor számos kék-zöld folttól kímélhetjük meg családunkat.

Sarokvédő.

Egy a sokfajta sarokvédő közül. Forrás: p1.vatera.hu

Konnektorok és vezetékek

Azért, hogy a kicsik ne tudjanak belenyúlni a konnektorba, érdemes konnektorvédőket felhelyezni. A kínálat igen nagy már, így ki tudjuk választani a számunkra szimpatikusat és megfelelőt.

Konnektorvédő.

Konnektorvédő. Forrás: kep.brendon.hu

A vezetékek minden korosztály számára hordozhatnak veszélyt. Könnyű bennük felbotlani, lerántani az egész eszközt a szekrényről, és egyébként sem túl szép látvány a kellemesen berendezett lakásban több köteg kábel. A falon futókhoz érdemes sínt venni. A vékony, műanyag kellék több méretben kapható, így ki tudjuk választani a nekünk szükséges méretet. Egyszerűen a falra lehet ragasztani, azután pedig lefesthetjük a falfestékkel. Így a kábel nem csúfítja el a falat, és nem tud semmi sem beleakadni.

A földön találhatókat érdemes összekötegelni, a felesleges részt összefogni és egy bútor mögé elrejteni. A kábelköteget akár dekorálhatjuk is: valamilyen szép textillel vagy papírral becsavarhatjuk. Ez szintén megkönnyíti a tisztítást, illetve kevésbé lesz feltűnő.

Amennyiben tetszett cikkünk, like-olja a Facebook oldalunkat, hogy mindig értesüljön az újdonságokról. Ha vannak jól bevált módszerei vagy tapasztalatai, ossza meg velünk hozzászólásban!

Forrás: diyfather.com

Forrás: diyfather.com

Vélemény, hozzászólás?