Penész a lakásban – Mit tehetünk?

Pára leggyakrabban főzés, fürdés, mosás és szárítás közben keletkezik, azonban az ember maga is párologtat, ez egy teljesen normális fiziológiai folyamat.

Újépítésű házak esetében, továbbá a régebbi építésűek későbbi szigetelése, illetve a nyílászárók felújítása vagy cseréje után gyakran fellépő jelenség a penészesedés. A műanyag ablakok hatékonyabban zárnak, ami a hőmegtartás szempontjából eredményes, azonban a keletkező pára sokkal nehezebben távozik, vagyis otthonunk „nehezebben lélegzik”.

A hőhidak problémaköre

A nem megfelelő szigetelés ugyanúgy problémákhoz vezethet. A ház leghidegebb pontjain nem csak a hőveszteség nő meg, hanem a keletkezett pára lecsapódik, és penészt okoz. Ezek a hidegebb felületek az úgynevezett hőhidak, amelyek közelében a hőérzet alacsonyabb, emiatt kicsapódik rájuk a pára. Gyakori problémaforrás a házak északi fala, mert ezt a napsütés nem tudja úgy átmelegíteni, mint a többit. Téli időszakban ajánlott jól felfűteni az északi fekvésű szobákat, mert így nem csapódik ki a pára, bár ez hosszútávon igen költséges megoldás.

Hőhíd a nyílászárónál

Hőhíd a nyílászárónál. Forrás: lakjonjól.hu

Az épület szerkezete, építőanyagai miatt is keletkezhet hőhíd, például a nyílászárók feletti beton áthidaló környékén, illetve a fal és a padló vagy mennyezet találkozásánál, a betonból készült koszorú miatt.  A beton gyorsabban reagál a hőmérséklet változásokra, vagyis hamarabb melegszik fel, vagy hűl le, mint az építéshez használt tégla. Az építkezés előtt érdemes jól megválasztani a felhasznált építőanyagokat, vagy nagyon jól le kell szigetelni a betonelemeket, mert így mérsékelhető a hőhidak kialakulásának esélye. Fontos szem előtt tartani, hogy amennyiben betongerenda van a házban, azt ne csak a beltéri részen, hanem a padlás felőli oldalon is leszigeteljük.

Penészes fal

Penészes fal. Forrás: baubid.hu

A padlás utólagos szigeteléséhez számos megoldás közül választhatunk, melynek kiválasztásában több szempontot kell figyelembe venni: be szeretnénk-e építeni a padlásteret, mekkora terhelésnek szeretnénk kitenni, használjuk-e tárolásra. A legkeresettebb utólagos szigetelőanyagok a födém és a tető szigetelésére az üveggyapot, az ásványgyapot, a kőzetgyapot, a cellulóz és a gyapjú. Bármilyet is válasszunk, a legfontosabb, hogy minden rést megfelelően kitöltsön a szigetelőanyag.

Sok csapadék, magas talajvízszint, illetve magas kinti páratartalom után szintén megfigyelhető, hogy bizonyos falakon megjelenik a penész. Mindez a falszerkezeten keresztül felszívódó víznek köszönhető.

Hogyan előzhetjük meg a penész kialakulását?

Mivel hosszútávon a penésznek egészségkárosító hatása van, – okozhat allergiát, asztmát, – mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy ne jelentkezzen otthonunkban. A legfontosabb a probléma gyökerének felkutatása és orvoslása, illetve a megelőzés, ami a pára lecsapódásának megakadályozásával, illetve a páratartalom csökkentésével érhető el.

Költözés, illetve felújítás előtt mindenképpen célszerű szétnézni az üzletekben, hiszen már kaphatóak kifejezetten penész gátló falfestékek. Így a falakon megtelepedő penész akár évekig távol tartható.

Ha nagyon magas a lakás páratartalma érdemes lehet beruházni egy vagy több elektromos páraelszívóba a lakás kényesebb pontjain. Megoldás lehet hosszútávon, főként télen, amikor a ruhákat is bent kell szárítani, és kevesebbet lehet szellőztetni. Léteznek még páragyűjtő tabletták, amelyek szintén segíthetnek, de inkább csak a nem túl magas páratartalom legyőzésében.

Farostlemez

Farostlemez. Forrás: 4.bp.blogsport.com

Fontos tudni, hogy nem csak a falakon jelenhet meg a penészgomba, hanem a szövetekbe is beleeheti magát illetve a bútorokon is feltűnhet. Meglevő probléma kezelésére számos lemosót lehet már beszerezni, de akár valamilyen fertőtlenítő szer, vagy az ecet is remek alternatív megoldás lehet. Sok bútor hátsó elemeként használnak farostlemezt, aminek nem mindkét oldala van lekezelve, lefestve. Ebben sokkal jobban meg tud ragadni a penészgomba. Az alapos tisztítás után ajánlott megvárni, hogy jól kiszáradjon a lemez, majd festékkel lekenni. A kapott fényes felületet könnyebb karbantartani, megőrizhetjük bútorunk jó állapotát, a lakásból pedig teljesen eltüntethető a dohos, kellemetlen szag.

Számos megoldást mi magunk is kivitelezhetünk, ha bizonytalanok vagyunk a nagyobb horderejű döntésekben, kérjük ki inkább szakember tanácsát. Azonban fontos, hogy semmiképpen se hagyjuk a problémát figyelmen kívül.

Amennyiben tetszett a cikk, vagy érdekesnek találja a témát, szóljon hozzá, mondja el tapasztalatait, ajánlja ismerőseinek, vagy like-olja a Facebook oldalunkat, hogy mindig időben értesüljön az újdonságokról.

Vélemény, hozzászólás?