Szegedi mobilgát – előadás és fórum az Informatóriumban

Az elmúlt években fontos kérdéssé vált az árvízvédelem. A 2013-as tavaszi áradások megmutatták, hogy a jelenlegi védekezési módszerek nem, vagy csak éppen elegendőek a víz megfékezésében vívott harcban.

A mobilgát szemléltetése

Szegeden a több éves tervezés után végre megkezdődött maga a kivitelezés is. Magáról a folyamatról, a tervekről, a közelgő változásokról az Agóra Informatóriumában tartottak egy bemutató előadást, majd utána egy fórumot, ahol bárki feltehette kérdését a beruházással kapcsolatban. A fórum előadói között Dr. Igaz Ágnest, a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának Fejlesztési Irodájának irodavezetőjét, Dr. Kozák Pétert, az ATI-VIZIG igazgatóját és Dr. Tóth Lászlót, a Mélyépterv Komplex Zrt. elnök-vezérigazgatóját üdvözölhettük.

Fórum az Informatóriumban

A problémáról

A szegedi partfal jelenlegi nagy problémája, hogy a víz átszivárog rajta, illetve a hézagokba beépített szigetelő lemezek sok helyen megsérültek, vagy néhány helyen a kivitelezési hanyagság miatt be sem építették őket. Az ilyen helyeken az átszivárgás csökkentésére ellennyomó medencéket építettek ki, köztük akadt olyan is, amelynél a vízszint megegyezett az áradó Tisza szintjével.

Az átszivárgó vizek következtében egyrészt a folyó felől a város felé jelentős vízmennyiség áramlott, míg a város felől a folyó irányában érkező vizeket a folyó visszaduzzasztotta, így a folyó menti, mély fekvésű területeken elöntések keletkeztek.

A probléma másik forrása, hogy az elmúlt években az áradások közbeni vízállás maximuma az elmúlt évek során jelentősen megnőtt, a jelenlegi gát 30-40, helyenként 60-70 cm-rel alacsonyabb, mint amennyit a vízmagasság megkívánna.

Megoldás pályázati forrásból

Szegeden már több éve tervben volt a belvárosi oldali partfal rekonstrukciója, amit most egy Európai Uniós  pályázat jóvoltából sikerül kivitelezni 2,1 km hosszan. A tervek szerint a jelenlegi partfalra egy szigetelt vasbeton köpenyfal kerül, amelynek köszönhetően a szivárgások ellen védettség fog kialakulni.

Az extrém magas vízállás elleni védelem érdekében a partfal felújítása mellett mobilgátattal kívánnak védekezni. A választott mobilgátat már használták a tavalyi védekezés során Szentendrén, Csehországban és Ausztriában. Ennek köszönhetően a már összegyűjtött tapasztalatokból Szeged is remekül tud majd építkezni, jelenleg a már megszerzett logisztikai tapasztalatokat várják.

A rekonstrukció látványtervei ITT tekinthetőek meg.

Mire kell számítani a következő hónapokban?

A következő hónapokban folyamatosan fognak haladni a kivitelezési munkálatokkal. A közlekedésben okozhat némi fennakadást, a szakaszos félpályás vagy teljes útlezárás a Huszár Mátyás rakparton. Ezek a lezárások vélhetően érinteni fogják a nyári és őszi rendezvényeket is.

Az aktuális állásról azonban mindig tájékoztatni fogják a lakosságot a közmédia fórumain, emellett az Agóra Informatóriumában minden nagyobb fázis lezárta után fórumot fognak tartani, ahol a felmerülő kérdések kerülnek majd megvitatásra.

Mivel számos nagyobb közintézmény működik a területen, több aggodalom merült fel azzal kapcsolatban, hogy a kivitelezési munkálatok meg fogják zavarni az épületekben folyó munkát. Erre azonban megnyugtató válaszok érkeztek: a tervezés során próbálták figyelembe venni a kivitelezéssel járó zajokat, és olyan technológiát választottak, ami a legkevésbé befolyásolja a város életét.

Hogyan tovább?

Sok panasz érkezik a természetvédelem alatt álló hullámtér szemetességére is. Az árvíz levonulta után az ide rakódott üledék jelentős

tüzelőanyag, ugyanis nagyon magas fűtőértéke van. Ennek elhordása nagyon fontos, az ott található növények irtása pedig muszáj, mert “nem oda valóak”.

Sokan nehezményezték az elmúlt években, hogy Szegednek csak a belvárosi oldalát érintik a nagyobb fejlesztések. Most megnyugtatták a jelenlévőket, hogy miközben zajlik a belvárosi oldal rekonstrukciója, megkezdődnek a háttérmunkálatok az újszegedi oldal árvízvédelmének korszerűsítéséhez.

Vélemény, hozzászólás?