XVI. Újszegedi Bioépítészeti Napok – I. nap beszámoló

2013. október 8-án 5 órakor került sor XVI. Újszegedi Bioépítészeti Napok megnyitójára. Az eseményt Kiss Ernő, a Bálint Sándor Művelődési Ház igazgatója nyitotta meg.

Kiss Ernő

Kiss Ernő

A Művelődési Házban elhelyezésre került kiállítás lenyűgöző képeit, – amelyeket Monostory Péter építész, a Magyar Bioépítészeti Egyesület elnöke és felesége fotózott, illetve állított össze, – október 8-19-ig bárki ingyenesen megtekintheti.

Monostory Péter

Monostory Péter

A megnyitó utáni első előadást, amely Az élő és az élettelen a bioépítészetben címet kapta, Dr. Vidor Ferenc tartotta. Az építészmérnök igyekezett rávilágítani arra, hogy az építészet élő és élettelen elemek egysége, emiatt fontos más tudományterületekkel, – mint a biológia és a kémia, – szorosan együttműködni, mert az ismereteket összegezve lehet a fejlődés útján előrehaladni.

Az építési folyamat átgondolásában, megtervezésében egyre nagyobb szerepet kap majd a környezet, amely paradox módon lehet otthonunk ellensége és védelmezője is. Az utóbbi szerepkör erősítésére kell nagyobb hangsúlyt fektetni. Emellett az energiaválság problémakörének megoldási módjait ugyancsak keresnie kell az építészeknek is.

Dr. Vidor Ferenc

Dr. Vidor Ferenc

A második előadást Altdorfer Csaba által hallgathattuk meg A környezetbarát építés lehetőségei a szabályozás tükrében témában. Az építészmérnök az Európai Uniós szabályozás legújabb rendeleteit elemezte, amelyeknek célja, hogy az Unión belül egységesítsék a követelményeket. Az Európai Parlament és a Tanács 305/2011/EU rendelete az építési termékek forgalmazására vonatkozóan fogalmaz meg regulákat, amelyek nagy hatással vannak az építőipar fejlődésére, hiszen előtérbe kerülnek a környezetbarát megoldások.

Európában egyértelműen Németország jár az élen mind a bioépítészeti megoldásokban, mind a földépítészet terén. A földbe épített házak tervezése során már rögtön a telek kiválasztásakor probléma merül fel, ugyanis a helyi építési szabályzatok nem teszik lehetővé a kivitelezésüket. A tető hajlásszöge ugyanis nem éri el az előírtakat, illetve a városképbe is nehezen illeszkednek az ilyen stílusú házak. Általában külön városrészeket alakítanak ki ezeknek az ingatlanoknak. Igen pozitív az a tény, hogy Szeged városa előkelő helyen szerepel a bioépítészeti megoldások alkalmazásában.

Altdorfer Csaba

Altdorfer Csaba

Az előadások még szerdán és csütörtökön is egész nap zajlanak, érdemes megtekinteni a konferencia programját, és ellátogatni néhányra.

Vélemény, hozzászólás?