ALAPRAJZOT MIVEL?

– Józsibá’, aztán alaprajz az van-é?
– Nincs olyanom nekem, sóse vót, ha mégis vót, hát elveszett…

Alaprajznak pedig lennie kell, mert a vevő vagy a bérlő nem szereti a zsákbacicót, kell neki a helységek elosztását bemutató ábra, mint egy falat kenyér, hogy nekilódulhasson az agya: „ha ezt a falat kiütöm, amoda beteszek egy ajtót, akkor…”

A jó alaprajz meg használt ingatlanok esetén olyan, mint a fehér holló. Tervrajz még csak akad, de az megboldogult műszakirajz tanárom szavaival élve, olyan mint a „mákostészta”, halandó azt nem látja át, kell valami leegyszerűsített, vázlatszintű, de a helységek állapotát, funkcionalitását jól illusztráló rajz. Milyen szoba, milyen burkolattal, mi van benne nagyjából, mire lehetne használni. Egy rajz, laikusoknak.

Az alaprajz másik fontos feladata az egyszerűsítés. Általa megspórolható rengeteg szöveges leírás, amiben elvesznek az ügyfelek. Egyértelmű, látványos, és minden ott van rajta, ami kell.

Ha valaki ingatlanirodában dolgozik, akkor az sem haszontalan, ha az iroda közvetítői egységes módon jelenítik meg a kínálatuk, tehát nem lenne hátrány mindenkinek ugyanazt az eszköztárat használni.

A skicc

Alaprajz készíthető kézzel. Egy skicc, ami tartalmazza a fontosabb infókat. Nem kell a pontos mérethűség, de azért ajánlatos, hogy arányaiban ne térjen el túlzottan a valóságtól. Ki venne olyan lakást, ahol a mellékhelyiség hatszor akkora, mint a nappali? Na ugye! A kézzel készített rajzhoz azonban ügyes kéz is kell. Aki már az általános iskola első osztályában bukásra állt képzőművészetből, nem biztos hogy jó, ha ezzel próbálkozik. Aztán ugye ez csak még egy fecni, amit még valahogy „digitalizálni” se árt, mert sajnos a skiccünket hiába dugdossuk az asztali számítógép bemeneti nyílásaiba, nem fog felmenni a netre 😀

A professzionális rajzprogramok

Csinálhatjuk rajzolóprogrammal! A választék hatalmas: Gimp, Paint, Corel, Photosop, Adobe illustrator, beépített rajzprogramok mindenféle dokumentumszerkesztőben. A logikájuk hasonló, a kezelőfelületeik meg teljesen eltérőek. A bonyolultságuk nemkülönben. Hogy jó rajzot készítsünk, nem árt a sokéves tapasztalat. Nos ez nem mindenkinek adatott meg.

Online otthontervező alkalmazások

És hurrá! Vannak erre célprogramok, amelyekkel elég könnyen, nagyon látványos alaprajzokat készíthetünk, csilivili, 3D kivitelben. Jah, hogy a használhatóbbak közül a jobbakat nem adják ingyért? Az üzemeltetőik megtalálták a piaci rést: miután a kezdetekben ingyenes, saját lakásunk megtervezésére kitalált alkalmazásokra rácuppant az ingatlanos szakma (azért a tervezőirodák komolyabb ágyúkkal lőnek a látványterv-verebekre), egészében, vagy parciálisan fizetősé tették őket. Ennek ellenére ezekkel érhetünk el legjobb minőséget a legkevesebb szöszmötöléssel, és az ár sem olyan magas, mint amennyivel többet értékesíthet egy munkatárs jó alaprajzzal megtámogatott hirdetésekkel.

A következő „SZAKMÁZZUNK” posztokban ezeket fogom egyesével bemutatni.

Ezeket is érdemes megnézni