A KÍNÁLAT-KERESLET FARKASAI

Minden közgazdaságtudományi óvodába járó kisded tudja, ha kicsi a kínálat, és nagy a kereslet, az árak nőni fognak. Eklatáns példa volt erre a minapi eset, amikor a hazai energiatőzsdén a felmerült áramhiány pótlására az egyik erőmű olyan pofátlan árat adott, amilyenre még sosem volt példa kishazánkban, ugyanis tisztában volt vele, hogy a rászorulók kénytelenek aranyárat is megadni néhány kósza elektronért, mert ha bedől a rendszer, a felhasználóik másnap megeszik őket ozsonnára.

Cikkezett is róla a sajtó napokon át, és a rendszert üzemeltetők azóta is törik a buksijukat, hogyan lehetne elejét venni hasonló rablókapitalista attitűdnek a jövőben.

Nos ha nem jön az áram a konnektorból, az gáz. Hősünk olyan monopolhelyzetben találta magát, hogy nem farkas, hanem egyenesen vérfarkas szemeket növesztve csaphatott le a kínálkozó alkalomra. Az ingatlan piac viszont azért más egy csöppet. Ha nem vehetek ma panelt, majd veszek holnap, vagy holnapután. Ha nem fektetem be ma a pénzem ingatlanba, sebaj, lesz rá alkalom máskor. A kényszer itt csak ritkán nagy úr, ezért ha megfogyatkozik a kínálat, attól még nem kapnak vérszemet az eladói oldalon. No persze előfordul az ingatlanpiacon is ilyen kényszerhelyzet, többnyire olyan esetekben, amikor állambácsi egy gyorsat belepiszkál a támogatási és hitelezési rendszerbe.

Az ingatlanpiacon a túlkínálat és a hiány sem mindig valós mennyiségeken alapul. A jó ideje növekvő ingatlanárak infláció és fizetőképes kereslet hiányában, kis Coviddal fűszerezve olyan irreális elvárásokkal párosultak az eladói oldalon, hogy a végére már senkinek se korpásodott annyiért… A piacra ráömlött kismillió interneten meghirdetett túlárazott ingatlan, ami aztán ott várta a szebb jövőt, ami nemigazán akart eljönni. Pistabá’ felcsattogott a netre, és azt látta, hogy a kerti reterátot is el lehet passzolni húszmilláért, hát miért adná ő az övét olcsóbban? Azt persze érezte, hogy ez így necces, meg sejtette, hogy azok a hirdetések ott figyelnek hónapok óta, és még csak rájuk se kattint senki se, de hát egyszer élünk, meg próba cseresznye. A magas árak így még magasabb árakat generálva befullasztották a teljes piacot. Túlkínálat okozta magas árak? Hogy is van ez? Hát mindenkinek elmentek otthonról? Az ingatlanközvetítők szakemberei nem látták, hogy ez így nagyon nem stimmel?

Dehogyis nem. A 21. században trendi mindenért az internetet hibáztatni. És nem járunk nagyon messze az igazságtól, hogy ha megállapítjuk, ebben a saját magát generáló árspirálban a hivatalos lakáspolitika hatásán túlmenően komoly szerepet játszottak azok a netes felületek is, amelyek lehetővé tették a Gipsz Jakaboknak, hogy kispórolják az értékesítésből a szakértőt, és maguk hirdessék eladásra a portékájuk. Aztán ingatlanközvetítő legyen a talpán, aki meggyőzi Pistabá’-t, hogy a reterát az reterát, nem luxusvilla, és repüljön csak vissza a földre, a realitások talajára. Sokan megpróbálták, kevesebbeknek sikerült, a többség meg belesimult a környezetbe. Ennyi, akkor ennyi. A fizetővendég meg fizetővendég. Ő mondja meg a tutifrankót.

Vicces, hogy az árral úszó ingatlanosok adták a második löketet a drágulásra, hiszen ha neves irodák is csillagászati árakon árulnak, akkor aztán a Jóisten se érteti meg Pistabá’-val, hogy bilibe lóg a keze.

A hajók azért ütköznek össze a tengeren néha, mert a behemót testük mozgásirányát eléggé nehéz megváltoztatni, és az a változás is lassan következik be. A piac inerciája is efféle tehetetlenség, több hónapnyi inflációs para kellett hozzá, és újabb változások a hitelezésben és támogatásban, hogy ebből a túlkínálatból eljussunk a mába, ahol a befektetői pénz lerabolta a kínálatot. Mivel a befektető sosem lacafacázik, és amint az ingatlan jó befektetésnek tűnik, azonnal belerongyol a piacba, jelenleg lámpással kell keresni eladó ingatlant. Hát igen, rossz hír a vevői oldalnak. Érvényesül a kereslet megnövekedése miatti áremelkedés a már eleve magas árakon. Ami még úgyis irreális, hogy az infláció sokat lenyelt belőle. Az is ront a helyzeten, hogy jelenleg az építőipar nem képes annyi négyzetmétert szülni, amennyit a befektetői kedv képes lenne bekebelezni, ezért aztán a használtingatlanpiac is marad túlárazott.

Azt hinné az ember, hogy az infláció mértéke egy egzakt szám, és ha eléri a pénzromlás a befektetői ingerküszöböt (ami megint egy egzakt szám), csak nyomogatni kell az eladok/veszek gombot. és jóság van.
Az infláció azonban minden szereplő számára másképp értelmezhető. A szélesebb néprétegek szegényebbjei számára sokkal hamarabb csilingel be, mert az alapvető létszükségletek ára szokott legjobban, és leggyorsabban növekedni, így az ő megtakarításaikat, vagy megélhetésüket hamarabb kikezdi, mint tehetősebb polgártársainkét. Hamarabb is válnak kényszerből eladókká, hiszen sok esetben a túléléshez kell az a pénz, amit az ügylettől remélnek. Megint másként éli meg a befektető, aki az állampapír kontra arany vagy valami más kontra ingatlan dilemmával szembesül. Jelen pillanatban a magyar állampapírok hozama bőven az elvárt szint alatt vannak (Chile és Peru papírjai rosszabbak csak nála per pillanat), az arany sem verdes csúcsokat, így mindjárt érthetőbb, hogy az inflálódó forint alacsony kamat mellett az ingatlanpiacra terelte a befektetői tőkét. Az építőipar már dörzsölte a markát, vevő lesz szakmányban, csakhogy az építőanyagok gyártóinak is felcsillant a szeme, most lehet nagyot kaszálni. Állambácsi ez utóbbira zablát tett, valamelyest csillapítva a kialakuló nyersanyagár bummot, viszont azzal nem tud mit kezdeni, hogy ha a boltba kiteszik az „elkelt az uccsó vasszeg is” táblát…

Egy szó mint száz, az ingatlanpiac nehezen modellezhető, a kormányzati monetáris, hitelezői és támogatói szándék ismeretének hiányában nehezen megjósolhatók a kilátásai, ami a józan észnek látszólag ellentmondó trendjeivel együtt nehezen átlátható a Pistabá’-k számára. Az ingatlanos – a ritka, nemkívánatos példák kivételével – nem farkas. Csak jobban kiismeri magát ebben a katyvaszban az átlag polgárnál.

Tudja, mielőtt bevenné, forduljon orvosához, gyógyszerészéhez. Mert azok értenek hozzá. A jó szakember adott esetben nem kevés pénzt spórolhat meg Önnek, akár vevő, akár eladó. Merje használni bátran! 😀

Ezeket is érdemes megnézni